Truba Trombon Horna Tuba Solo pevanje    

Žiri
 
 
 
:: Srpski :: English ::

 

 

Mladen Djordjević, Srbija
Milan Radić, Srbija
Milos Djordjević, Srbija
Nenad Marković, Srbija

Mladen Djordjević

Roden je u Beogradu 1969. gde zapocinje ucenje trube u sestoj godini. U istom gradu je diplomirao (1990.) i magistrirao (1993.) Fakultet Muzicke Umetnosti u Beogradu. Na istom Fakultetu 1995. postaje docent trube gde i danas radi u zvanju redovnog profesora, a od 2014. i kao sef Katedre.
Od 2005.-2011. bio je profesor trube na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, a od 1998.-2011. na Muzickoj Akademiji na Cetinju u Crnoj Gori.
U 1989. zaposljava se u Beogradskoj Filharmoniji kao treci trubac a od 1991.-2011. radi kao Prvi solo trubac, gde u narednim godinama postaje jedan od vodecih solista na trubi, kako u Srbiji tako i na prostorima celog Balkana. Svirao je sa mnogim dirigentima i solistima (Zubin Mehta-3.Mahler simf.solo post horn, Marta Argevic: Ravel klavir koncert,itd., Sreten Krstic-J.S.Bach:2.Brandenburski koncert). Repertoar Mladena Dordevica obuhvata klasican repertoar trube, od baroka do 20. veka i dzeza.
Od diskografije treba istaci CD Eric Aubiera:Ivan Jevtic-Komplet trumpet works,kao druga truba u Divertimentu za dve trube i orkestar (Harmonia Mundi,2002.),CD,Ivan Jevtic:Koncert za trubu i trombon (RTS-Beograd),CD Jugoslav Bosnjak; Otkrovenje Sv. Jovana za solo trubu i Hor (RTS-Beograd,2008.).CD Tatjane Rankovic-klavir, Dimitri Sostakovic- Koncert za klavir i trubu,IBOX,N.Y.USA(2010.) 2011.CD ,,Trumpi and Jazzical" sa muzikom Clod Bolinga,A Grgina I M.Garsona za trubu I Jazz trio (Fmu-Beograd), 2011.CD sa Majom Smiljanic-Radic sa baroknim delima za trubu i orgulje (Fmu-Beograd).
Dobitnik je Zlatne plakete Beogradske Filharmonije i Srebrne Medalje Univerziteta Umetnosti u Beogradu.

Nenad Marković

Nenad Marković je rodjen u Novom Sadu, gde je zavrsio nize i srednje muzicko obrazovanje u klasi prof. Dubravka Markovica. Diplomirao je u klasi Rajnolda Fridriha na drzavnoj akademiji u Karlsrueu (Nemacka). Kao solista i clan raznih ansambala i orkestara saraduje sa nekim od najznacajnijih dirigenata i kompozitora danasnjice. Specijalizujuci se za muziku XX i XXI veka do danas je premijerno izveo vise od 150 dela, ukljucujuci i veliki broj solo kompozicija pisanih posebno za njega. Suosnivac je medunarodnog sastava za novu muziku Laboratorium koji okuplja devetnaest vrhunskih izvodaca sa pet kontinenata; stalni je clan ansambla Feniks u Bazelu (Svajcarska) a redovno saraduje i sa drugim istaknutim sastavima savremene muzike kao sto su Klangforum (Bec), Atelas Simfonijeta (Kopenhagen), Elision (Melburn) i Ansambl Modern (Frankfurt). U vise sezona ucestvuje i u radu Lucernskog festivalskog orkestra, pod palicom Klaudija Abada. Nosilac je najvisih priznanja na brojnim takmicenjima u zemlji i inostranstvu. Seminare i majstorske kurseve na temu nove izvodacke prakse na trubi do sada je drzao u Srbiji, Nemackoj, Svajcarskoj, Portugalu, Kini i SAD. Trenutno radi kao vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao i gostujuci profesor na Akademiji umetnosti u Banja Luci.


Milan Radić
Milan Radić potice iz porodice muzicara i od ranog detinjstva okruzen je muzikom kojoj se posvetio.Izvrstan umetnik na horni tehnicki briljantan,muzicki ponesen,veoma kreativan.Kroz dugi niz godina saradnje koju je ostvario sa orkestrom Beogradske filharmonije,posebno se istice njegov doprinos koji je ostvario kao prvi solo hornista u okvirima velikih simfonijskih dela: Betovena,Bramsa,Vagnera,Strausa i Malera. Radic je pokazao i kvalitete vrsnog muzicara koji svojim profesionalnim odnosom i sposobnoscu saradnje sa drugim muzicarima daje visoke umetnicke rezultate.Kasnije nastavlja kao solo hornista simfonjskog orkestra radio Beograda,gde se intenzivno bavi i kamernim muzciranjem i ostvaruje brojna snimanja i koncerte kamerne muzike.Posebno se istice koncert povodom 67godina Radio orkestra na Kolarcu gde je svirana Mozartova koncertante simfonija za cetiri duvaca i orkestar,tu je Radic dao vrhunac svoga sviranja.Ucestvovao je skoro na svim koncertima Tribine kompozitora sa raznim kamernim sastavima,inace ja clan kamernog orkestra Kamerata Serbika gde svira na mestu prvog horniste.Sa tim ansamblim je ostvario znacajne koncerte sa velikim muzickim i dirigentskim imenima kao sto su: L.Pavaroti,V.Askenazi,L.Nasturika,V.Stele,R.Honek,E.Pai,Jon Marin,F.Antrmon i dr.Sa istim ansamblom je ostvario izuzetan konzert u sali Berlinske filharmonije gde je i snimljen CD uzivo sa koncerta. Od 2001 sa svojim kolegama sa fakulteta A.Bencic(trombon) i M. Dordevic(truba) uspesno je interpretirao vrlo zahtevna dela za taj ansambl (trio). U solistickom sviranju kako uz pratnju orkestra (svirao je sa Beogradskom filharmonijom,Radio orkestrom i Umetnickim ansamblom doma vojske) ili solo resitali pokazao je istancan ukus za frazu izvajanu lepim, punim i plemenitim tonom. Milan Radic je pokazao siroku paletu svojih muzickih sposobnosti i pobrao mnoge aplauze.

Milos Djordjević
Milos Dordević je rodjen 1973.godine. Nizu i srednju muzicku skolu zavrsio u klasi prof. Dragana Durica u Beogradu. Od 1992.do 1998. je bio zaposlen u Beogradskoj filharmoniji kao 3. a kasnije kao 1. hornista i uporedo studirao na FMU u klasi prof. Stjepana Rabuzina. U tom periodu bio je u vise navrata predstavnik Srbije u Svetskom orkestru mladih gde je kao clan orkestra nastupao sa najvecim imenima danasnjice (Sir.Nevil Mariner, KurtMazur, Danijel Harding, Lalo Sifrin, Maksim Vengerov, Juri Temirkanov, Dzefri Tejt, Dzejms Morison i Juri Basmet) na Verbije festivalu i dvoranama (Berlinska filharmonija, Koncertgebau-Amsterdam,).
Nakon studija u Beogradu odlazi na usavrsavanje u Pariz na Konzervatorijum "MorisRavel" u klasu prof. Fransoa Kanjona (solo horna Pariske opere).
Pedagoskim radom se bavi od 2002. kao profesor horne, kamerne muzike i citanja s lista u muzickoj skoli "Stankovic". Njegovi ucenici su do sada na domacim i medunarodnim takmicenjima osvojili preko 30 nagrada. Na osnovu postignutih rezultata, dobitnik je priznanja za izuzetan rad i doprinos u uspehu skole.Bio je clan zirija za limene duvace 2007.godine na Republickom takmicenju u Beogradu. Spoljni saradnik od 2002. u orkestru Narodnog pozorista,orkestru Beogradske filharmonije, kamernog orkestra " Kamerata Serbika", orkestra teatra Madlenijanum.
Trenutno je u zvanju docenta za umetnicku oblast horna( metodika limenih duvackih instrumenata i orkestarske deonice).  :: Kontakt ::