Truba Trombon Horna Tuba Solo pevanje    

Žiri
 
 
 
:: Srpski :: English ::

 

 

Krunoslav Babic, Hrvatska
Aleksandar Bencic, Srbija
Milan Radic, Srbija
Tibor Balint, Srbija

Krunoslav Babic –srpski trubač solista i  pedagog .

Krunoslav Babic (1976.)
Diplomirao je i magistrirao u klasi profesora Manfreda Hopperta na Visokoj skoli za glazbu u Muenchenu, Njemacka.
Suradivao je i usavrsavao se kod najboljih svjetskih strucnjaka na tubi kao sto su : Mel Culbertson, Roger Bobo ,Daniel Perantoni, Jozsef Bazsinka, Walter Hilgers, Roland Szentpali.
Tijekom svog boravka u Muenchenu imao je srecu i priliku nekoliko puta suradivati i sa glasovitim simfonijskim orkestrom Bavarskoga radija i to pod ravnanjem jednog od najvecih dirigenata danas Mo.Lorinom Maazelom.
Do sada je bio clan Orkestra oruzanih snaga republike Hrvatske, SOHRT-a, Slovenske filharmonije i danas Zagrebacke filharmonije.
U svom dosadasnjem radu istaknuo se kao orkestralni glazbenik, te je takoder aktivan solisticki i komorno. Solisticki je do sada nastupao sa gotovo svim eminentnijim ansamblima u Hrvatskoj (Zagrebacka filharmonija, SOHRT, Zagrebacki solisti, Zagrebacki kvartet, Zadarski komorni ork., Orkestar Hrvatske vojske),te uz Panonsku filharmoniju iz Pecuha.
Osnivac je i voditelj kvarteta tuba XL prvog takve vrste na ovim prostorima s kojim je u dosadasnjih vise od petnaest godina rada ostvario niz zapazenih nastupa i suradnji sa mnogim eminentnim strucnjacima (S.Mead,R.Vlatkovic,E.Aubier,A.Vizzutti,R.Szentpali itd.) u zemlji i inozemstvu te je osvojio i nekoliko medunarodnih priznanja i nagrada. (Thailand, SAD).
Vise od deset godina bio je clan Hrvatskog brass kvinteta, a danas je clan medunarodnog iznimno uspjesnog i cijenjenog kvinteta Balkan Brass Connection sastavljenog od ponajboljih glazbenika iz regije.
Do sada je snimio i nekoliko nosaca zvuka (jedan u duetu sa flautom sto je dozivjelo i prvu svjetsku premijeru, te cetiri albuma sa Kvartetom XL ).
Na njegov poticaj nastaju mnoga djela renomiranih hrvatskih i inozemnih skladatelja za tubu a 2016. izdaje i nosac zvuka sa djelima iskljucivo hrvatskih skladatelja sto je ujedno i prvi CD za tubu na ovim prostorima.
2017., na inicijativu glasovitog svjetskog i ruskog dirigenta Dmitrija Kitajenka uz pratnju zagrebacke filharmonije i pod njegovim osobnim ravnanjem sa velikim uspjehom izvodi takoder po prvi puta u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski koncert za tubu i orkestar Aleksandera Arutuniana zadnji iz njegovog bogatog opusa.
Redoviti je clan hrvatskih i medunarodnih ocjenjivackih sudova ,te takoder odrzava i majstorske radionice a aktivno je ukljucen i u rad svjetske tubisticke organizacije(ITEA) na cijim konferencijama redovito sudjeluje.Gostujuci je profesor tube na Fakultetu muzicke umjetnosti u Beogradu.
Od samog pocetka svog rada sa tubom trudio se razbiti sve predrasude o tubi kao iskljucivo orkestralnom instrumentu te ga ravnopravno svrstati sa ostalim instrumentima.


Aleksandar Bencic

U zvanju docenta za trombon na FMU u Beogradu,Aleksandar Bencic radi od 1995. godine a u zvanju vanrednog profesora od 2006.godine. Pored mnogobrojnih nastupa u okviru raznih muzickih manifestacija, odrzao je i vise od 20 resitala,interpretirajuci dela od baroka do moderne muzike. Kao solista na nastupao je uz pratnju orkestara ( sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Gudacima Sv. Dorda, Gudackim orkestrom RTV Crne gore, Simfonijskim orkestrom V.J. «S. Binicki», itd.). Pored sviranja tenor trombona , ostvario je veci broj koncerata i predstava, svirajuci u orkestru pored tenor trombona i alt i bas trombon. Izuzetno su uspesni i nastupi sa euphonium-om ( tenor tuba), gde je samo sa Beogradskom filharmonijom interpretirao solo deonice u delima Holsta, Strausa , Mahlera,Musorskog i Janaceka. Aleksandar Bencic je aktivani i kao kamerni muzicar a posebno su zapazena njegova izvodenja dela domacih kompozitora (I.Jevtic, A.Grgin, M.Mihajlovic, I.Brkljacic i drugi).Kao orkestarski muzicar on je nezamenljiv u vecini nasih simfonijskih i operskih orkestara kako u Srbiji tako i u orkestrima u okruzenju (Podgorica,Sarajevo,Skoplje)na deonicama prvog trombona. Kao znacajan doprinos razvoju sviranja trombona i svekupni napredak u pedagoskom usavrsavanju profesora trombona i limenih duvackih instrumenata su i Medunarodne muzicke radionice i Zimski kursevi trombona koje Aleksandar Bencic drzi od 2004. godine do danas .Radionice se odrzavaju za vreme letnjeg i zimskog raspusta u Tivtu i pohadaju ih ucenici, studenti i profesori iz Crne Gore i Srbije. U okviru svog pedagoskog rada A. Bencic uporedo radi i u nizim i srednjim skolama,gde gradi bazu za buduce studente,od kojih su neki svoje skolovanje nastavili u inostranstvu.To potvrduje i podatak da je u zadnjih 16 godina prisutan u zirijima na vecini takmicenja i festivala na prostorima Srbije i Crne gore. Ucesce diplomiranih studenata iz njegove klase u muzickom zivotu nase sredine je veoma znacajno,a svi su ?aposleni kao clanovi orkestara ili kao profesori u skolama.

Milan Radic
Milan Radic potice iz porodice muzicara i od ranog detinjstva okruzen je muzikom kojoj se posvetio.Izvrstan umetnik na horni tehnicki briljantan,muzicki ponesen,veoma kreativan.Kroz dugi niz godina saradnje koju je ostvario sa orkestrom Beogradske filharmonije,posebno se istice njegov doprinos koji je ostvario kao prvi solo hornista u okvirima velikih simfonijskih dela: Betovena,Bramsa,Vagnera,Strausa i Malera. Radic je pokazao i kvalitete vrsnog muzicara koji svojim profesionalnim odnosom i sposobnoscu saradnje sa drugim muzicarima daje visoke umetnicke rezultate.Kasnije nastavlja kao solo hornista simfonjskog orkestra radio Beograda,gde se intenzivno bavi i kamernim muzciranjem i ostvaruje brojna snimanja i koncerte kamerne muzike.Posebno se istice koncert povodom 67godina Radio orkestra na Kolarcu gde je svirana Mozartova koncertante simfonija za cetiri duvaca i orkestar,tu je Radic dao vrhunac svoga sviranja.Ucestvovao je skoro na svim koncertima Tribine kompozitora sa raznim kamernim sastavima,inace ja clan kamernog orkestra Kamerata Serbika gde svira na mestu prvog horniste.Sa tim ansamblim je ostvario znacajne koncerte sa velikim muzickim i dirigentskim imenima kao sto su: L.Pavaroti,V.Askenazi,L.Nasturika,V.Stele,R.Honek,E.Pai,Jon Marin,F.Antrmon i dr.Sa istim ansamblom je ostvario izuzetan konzert u sali Berlinske filharmonije gde je i snimljen CD uzivo sa koncerta. Od 2001 sa svojim kolegama sa fakulteta A.Bencic( trombon) i M. Dordevic(truba)uspesno je interpretirao vrlo zahtevna dela za taj ansambl (trio).U solistickom sviranju kako uz pratnju orkestra (svirao je sa Beogradskom filharmonijom,Radio orkestrom i Umetnickim ansamblom doma vojske) ili solo resitali pokazao je istancan ukus za frazu izvajanu lepim,punim i plemenitim tonom.Milan Radic je pokazao siroku paletu svojih muzickih sposobnosti i pobrao mnoge aplauze.

Tibor Balint Tibor Balint rodjen je 18.07.1965. u Zrenjaninu. Skolovanje:
Niza i srednja muzicka skola "Josif Marinkovic" u Zrenjaninu, odsek za trombon, klasa prof. Vendela Tapaija
Od 1986. do 1990. Fakultet muzickih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Vinka Valetica.
Specijalizacije:
1985. Philip Jones master klas u Barcu (Madjarska)
2001. Majstorski kurs na akademiji "Franz List" u Budimpesti
Priznanja:
1985. Prva nagrada na pokrajinskom takmicenju u Novom Sadu
1985. Prva nagrada na saveznom takmicenju u Skoplju
1987. Prva nagrada na republickom takmicenju u Beogradu
1988. Treca nagrada na takmicenju mladih umetnika u Zagrebu (prva nije dodeljena)
1989. Prva nagrada na saveznom takmicenju u Dubrovniku
1989. Prva nagrada Laureat Orfeja u Beogradu
Docent prof. na Univerzitetu Umetnosti u Novom Sadu "Muzicka akademija"
Od 1986. do 1990. bio je clan duvackog tria FMU, sa kojim je realizovao brojne nastupe po Jugoslaviji.
Kao clan akademskog simfonijskog orkestra gostovao je u Francuskoj i Belgiji; ovaj orkestar je na svetskom takmicenju osvojio prvu nagradu cum laude.
1987. i 1988. saradivao je kao gost Festivalskog orkestra na Dubrovackim letnjim igrama
1988. postao je stalni clan Simfonijskog orkestra RTS, ciji je honorarni saradnik i danas.
Od 1994 zaposlen u Beogradskoj filharmoniji kao solo-trombon.
Od 1996. do 2008. saradivao je sa Podgorickom filharmonijom.
Od 2001. do 2002. bio je gost-saradnik Sarajevske filharmonije.
Radeci u simfonijskim orkestrima, poput Beogradske filharmonije i Simfonijskog orkestra RTS-a od 1988. do danas, nastupao je sa svim eminentnim dirigentima i solistima koji su u tom periodu gostovali u Beogradu.  :: Kontakt ::