Truba Trombon Horna Tuba Solo pevanje    

 

 

Žiri

Natasa Mitrovic, Srbija
Konstantin Krasnicki, Belorusija
Aleksandra Radosavljevic, Republika Srpska-Bosna i Hercegovina

Aleksandra Radosavljevic

ALEKSANDRA RADOSAVLJEVIC je rodena u Sarajevu, gde zapocinje svoje muzicko obrazovanje. Umetnicku delatnost zapocela je jos tokom skolovanja u rodnom gradu. Prvu godinu studija upisala je 1990. godine na Muzickoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Aleksandre Romanic. Zbog politicke situacije u zemlji, napusta rodni grad, i drugu godinu upisuje na Fakultetu muzicke umetnosti u Beogradu i diplomira 1995.godine, u klasi prof. Mirjane Vukdragovic. Zvanje magistra umetnosti stice na Fakultetu muzicke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mirjane Vukdragovic, 2004. godine. Ucestvovala je kao solista i kao clan razlicitih kamernih sastava na brojnim koncertima. Pedagoskim radom je pocela da se bavi 1992. godine u muzickoj skoli "Stevan Stojanovic Mokranjac" u Bijeljini. Danas, svoju pedagosku karijeru ostvaruje kao istaknuti klavirski pedagog na Akademiji umjetnosti Slobomir P Univerziteta, na katedri za klavir, u zvanju vanrednog profesora, i u muzickoj skoli " Stevan Stojanovic Mokranjac" u Bijeljini. Koristeci znanja i iskustva skolujuci se u klasama renomiranih profesora, na uglednim muzickim institucijama u Sarajevu i Beogradu, ucenici i studenti iz njene klase osvojili su do sada veliki broj nagrada na republickim i medunarodnim takmicenjima. Redovno ucestvuje u radu zirija na medunarodnim i domacim takmicenjima. Odrzava majstorske kurseve i seminare za profesore klavira. Umetnicki direktor je "Slobomir International Music Competition", koje organizuje Akademija umjetnosti na Slobomir P Univerzitetu u Bijeljini, u disciplinama klavir solo i klavirska dua. Aleksandra Radosavljevic je 2009. godine imenovana za dekana Akademije umjetnosti na Slobomir P Univerzitetu, ciju funkciju obavlja i danas. Trenutno je na drugoj godini doktorskih studija na Fakultetu muzickih umetnosti u Beogradu u klasi prof.dr Dubarvke Jovicic.

Konstantin Krasnitski Konstantin Krasnitski je: apsolutni pobjednik, laureat I. nagrade i posebne nagrade publike na I. Medunarodnom pijanistickom natjecanju EPTA (European Piano Teachers Association) "Svetislav Stancic" u Zagrebu 1999. Godine. Na III. Medunarodnom pijanistickom natjecanju "S.V.Rahmanjinov" u Moskvi 2002. godine osvojio je 4. nagradu i zvanje lauteata . Dobitnik je nagrade posebnog fonda Predsjednika Republike Bjelorusije Aleksandra Lukasenka 2002. godine.
Roden u gradu Minsku u obitelji profesionalnih glazbenika, prvu poduku iz klavira primio je od majke pijanistice Valentine Krasnitskaje. U dobi od 5 godina primljen je u Srednju specijalnu glazbenu skolu za talentiranu i nadarenu djecu u razred profesora Jevgenija Puksta. Nakon uspjesnog zavrsetka nastavio se skolovati na Bjeloruskoj drzavnoj muzickoj akademiji u razredu priznatog profesora Vladimira Nehaenka. Veliki utjecaj na mladog Konstantina imalo je njegovo poznanstvo s priznatim ruskim pijanistom, profesorom Moskovske, Trossingenske i Varsavske muzicke akademije Viktorom Karpovicem Merzanovom, kod kojeg se Konstantin usavrsavao tijekom sedam godina. Na Bjeloruskoj drzavnoj akademiji Konstantin Krasnitski stekao je naziv "magistra umjetnosti" gdje je od 1999. godine nastavio djelovati kao pedagog.
Ubrzo je postao gostujuci profesora Umjetnicke akademije Anyang Normal University u Kini, docent Bjeloruske drzavne akademije te izvanredni profesor Umjetnicke akademije Sveucilista J.J.Strossmayera u Osijeku. Zahvaljujuci njegovu dolasku u Osijek utemeljio se studij klavira na Umjetnickoj akademiji, a mnogi njegovi ucenici nagradeni su na medunarodnim natjecanjima i festivalima. Krasnitski se bavi pedagoskim radom i aktivno koncertira. Nastupao je u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, S.A.D., Kini, Tadzikistanu, Njemackoj, Austrijskoj,Turskoj, Italiji, Norveskoj, Danskoj, Hrvatskoj, Srbiji, BIH, te s vodecim orkestrima u Bjelorusiji, kao sto su: Predsjednicki orkestar Republike Bjelorusije, Simfonijski orkestar narodnog akademskog Velikog kazalista opere i baleta Republike Bjelorusije; Drzavni akademski simfonijski orkestar Republike Bjelorusije: Drzavni komorni orkestar Republike Bjelorusije; Simfonijski orkestar grada Gomela, Simfonijski orkestar grada Molodecnog; Simfonijski orkestar Bjesloruske drzavne muzicke akademije "Mlada Bjelorusija", te s inozemnim orkestrima: Moskovski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Hrvatske RTV,Hrvatski komorni orkestar, Varazdinski komorni orkestar. Suradivao je s istaknutim glazbenicima, kao npr.: Pavle Despalj, Vladimir Ziva, Berislav Sipus, Yevgeny Xaviereff, Genadij Provatorov i dr. Nastupao je u Konzerthausu u Berlinu, , Velikoj, (Plavoj) "Rahmanjinovskoj" i Maloj dvorani Moskovskog konzervatorija, Queen Elisabeth Hallu u Londonu, KD Vatroslav Lisinski i Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, Palaci Republike u Minsku, Steinway Chamber Hallu u Kopenhagenu itd.
Nastupao je na brojnim festivalima klavirske glazbe u bjeloruskim gradovima Minsku, Brestu, Mogilevu i Grodnom; na festivalu "Minsko proljece - 1999", "Minsko proljece - 2003", "Umjetnost - djeci i mladezi", na koncertima dobitnika prvih nagrada s Bjeloruskom drzavnom filharmonijom, kao i na vodecim festivalima u Hrvatskoj: "Piano-Fortissimo" u Zagrebu, "Varazdinske barokne veceri", "Senjske koncertne veceri", "Dani Milka Kelemena", "Dubrovacke ljetne igre", "Majski muzicki memorijal "Josip Stolcer Slavenski","Osjecka muzejska glazbena srijeda","Rombergorove glazbene veceri" i dr.
Praizveo je nekoliko skadbi hrvatskih skladatelja Davora Bobica, Josipa Stolcera Slavenskog i Sanje Drakulic, a kada je izveo Kelemenov Tango na festivalu "Dani Milka Kelemena", sam skladatelj je bio toliko odusevljen i zadivljen, da je usred koncerta zamolio Krasnitskog da odmah ponovi izvedbu jos jednom!
Snimao je za radio. Gostovao je u TV emisijama u Bjelorusiji,Rusiji,Hrvatskoj I BIH. Clan je Hrvatskog drustva glazbenih umjetnika.
"Dobrocudni div, on cak pomalo i lici na mladog Rahmanjinova .... Krasnitski ima zvuk ciste ljepote - bogat i mekan, kojeg postize zadivljujuce odmjerenim sredstvima." (25.04.2002., "U potrazi za novim zvijezdama", "The Independent", London).
"... U izvedbi mladog bjeloruskog pijanista cuo sam cijeli niz djela S.V.Rahmanjinova, ukljucujuci njegovu Drugu sonatu, a upravo ta izvedba je bila jednom od najdojmljivijih od svih koje sam ikada slusao." (5.6.2004., iz pisma, Dmitrij Baskirov, Minneapolis, S.A.D.)

Nataša Mitrović
PIJANISTA, VANREDNI PROFESOR NA FMU BEOGRAD
Natasa Mitrovic rodena je u Beogradu.
Diplomirala je i magistrirala na FMU u Beogradu u klasi prof.Mirjane Suice-Babic.
Usavrsavala se kod renomiranih klavirskih pedagoga u Nemackoj, Austriji, Ceskoj, Makedoniji i Sjedinjenim Americkim Drzavama.
Kao jedini umetnik sa prostora Srbije dobitnica je Fulbrajt stipendije za 2004/05.godinu i tu sezonu provodi na usavrsavanju na vise Univerziteta u Americi: Dzulijard u Njujorku, De pol Univerzitet u Cikagu, Univerzitet u Micigenu. Tokom boravka u SAD-u zavrsila je i u praksi ostvarila projekat pod nazivom-''MUZIKA BEZ GRANICA-Slicnosti i razlike izmedu Evropske i Americke pijanisticke skole''. To je takode tema njenih cestih gostovanja u Americi.
Kao solista nastupala je 15 puta sa svim nasim Simfonijskim orkestrima : Beogradskom Filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, ,Simfonijskim orkestrom ''Stanislav Binicki'', Simfonijskim orkestrom FMU, kamernim orkestrom ''Kornelije''. Takode je nastupala sa Simfonijskim orkestrom Frankfurta i Montabaura (Nemacka), kao i sa Bugarskom Filharmonijom (Vidin, Bugarska).
Dobitnica je znacajnih umetnickih priznanja:
-Oktobarska nagrada Skupstine grada Beograda,
-Nagrada FMU za najperspektivnijeg pijanistu,
-Nagrada FMU za najbolji diplomski ispit,
-Nagrada FMU za najbolje izvedenu sonatu,
-Zahvalnica FMU za izuzetan umetnicki i pedagoski doprinos Fakultetu.
Dobitnica je 8 nagrada na domacim takmicenjima ucenika i studenata, kao i 6 nagrada na medunarodnim takmicenjima kao solista i clan razlicitih kamernih sastava.
Odrzala je preko 50 solistickih resitala i resitala kamerne muzike sirom zemlje i u inostranstvu (Sjedinjene Americke Drzave, Kina, Kuvajt, Francuska, Nemacka, Ceska, Italija, Bugarska, Svedska,Makedonija,Japan).Cesto je angazovana kao clan zirija na medunarodnim takmicenjima i festivalima.
Bila je jedan od predstavnika Fakulteta Muzicke Umetnosti na Festivalu "Nei Suoni Dei Luonghi" (Italija), gde je odrzala solisticki koncert 2010. godine. Odrzala je koncert na Festivalu savremene muzike u Skoplju (Makedonija) 2012. godine.U julu 2013. godine bila je predsednik zirija na medunarodnom takmicenju "Jozef Suk" u Pragu (Ceska) gde je nastupala i u Martin holu. Angazovana je kao clan muzickog udruzenja "Poetica Musica" sa kojima svake godine nastupa u sali Old Westbury Gardens u Njujorku (SAD) a takode je imala koncert i u Kenedi centru u Vasingtonu(SAD).
Ostvarila je trajne snimke za arhiv Radio Beograda.
Bila je predstavnik Srbije na Konferenciji Fulbrajtovih stipendista u Pekingu( Kina) u oktobru 2008.godine, gde je odrzala solisticki koncert i predavanje.
U februaru 2018. bila je predstavnik Klavirske katedre FMU na Erazmus razmeni u Vigu (Spanija) gde je ucestvovala na koncertima i odrzala master klas za klavir studentima Muzicke akademije.
Radi kao vanredni profesor na Klavirskoj katedri na FMU u Beogradu.

   :: Kontakt ::